Silah Çocuk Oyuncağı Değildir!

Ölüm acı… Çocuk olunca daha da acı ve acıtıcı… Bu yazıda ortak noktası aynı olan üç farklı yerde yaşanmış ve ölümle sonuçlanmış üç olaydan bahsederek bir konuya değinmek istiyorum.

1.Olay

Yer Rize, Yıl 1993. Sıradan bir gün, öğle saatleri… Kahramanlar; bir kız, bir erkek çocuk… Büyüklerin evde olmadığı saatlerde, öğleye doğru köyde bir çığlık yankılandı, bir koşuşturma başladı… Duyduk ki 14 yaşlarındaki kız çocuğu 9 yaşlarındaki erkek kardeşini tüfekle kazayla vurmuş… Oyun oynarken tüfekte bulunan mermi ateş almıştı.

2. Olay

Yer: Bafra, Yıl 2015. Sıradan bir gün, akşam saatleri… Kahramanlar; bir erkek çocuk. Akşamın ilerleyen saatleri 21.49’da telefonum çaldı. Okuldan müdür yardımcımız arıyor. Hayırdır inşallah, dedim kendi kendime… Musa hocam falan sınıftan H…. adlı öğrencimizin hangi eliyle yazı yazdığını hatırlıyor musun, diye sordu . Hocam dedim, ne olacak, ne yapacaksın?. Dikkatlisin diye seni aradım hocam dedi. Bir ürperti oluştu bende. Hocam ne oldu, dedim. Savcı soruyormuş, dedi. Öğrencimiz H… intihar etmiş… İntihar mı, yoksa cinayet mi diye soruşturuluyormuş, dedi… Hangi eliyle yazı yazdığını hatırlamıyorum dedim ve telefonu kapattım. Daha bugün derste konuşmuş, sınıfın cam tarafında ve en arka sırada oturan H… hala o gülen yüzünü hatırlıyorum ben…

10.sınıfta okuyan, 16 yaşında bir çocuk babasına ait bir silahla evinde intihar etmişti.

3.Olay

Yer Ordu. Yıl 2022. Sıradan bir gün… Sabah saatleri… Kahramanlar: İki erkek çocuk. Babaları gurbet elde çalışmaya gitmiş. Biri 17 yaşında, diğeri 15 yaşında iki çocuk… Evdeki silahla oynarken büyüğü küçüğünü vurup kazayla öldürmüştü.

Soru 1) Silah oyuncak mıdır?

Soru 2) Silaha sahip olmak ne demek?

Soru 3) Evdeki bir silaha çocuklar kolaylıkla erişebilmeli mi?

Soru 4) Bu ölümlerde suç ve suçlu var mıdır?

Soru 4) Çocuklarımız bizim için değerli mi?

Soru 5) Ölen öldüyse, kalanları nasıl bir hayat bekliyor?

Bu soruları cevap vermek için değil, düşünmek için soruverdik.

Üç olay da beni çok üzdü. Hukuk ne demiş veya der bilmiyorum. Asıl sorumlular silahın sahipleridir. Silah oyuncak değil, hayat oyun değildir.

Öneri 1: Silah sahiplenmişseniz, sorumluluğunuzu bilin. Tedbirinizi alın.

Öneri 2) Çocuklar, dikkat edin. Silah oyuncak değildir. Atalarımız “şeytan doldurur” demişlerdir.

Ateş düştüğü yeri yakar elbette. Ölenlere Allah rahmet eylesin. Sevenlerine sabırlar diliyorum.

01/07/2022 | Musa AYDOĞDU